top of page
PXL_20211214_102749013.jpeg

Projektjeink

EU finanszírozású gyártás-digitalizációs projektet zárt a Cubilog Kft

December 14-én személyes találkozó keretében, Bábolnán értékelték az EchoEgg projekt során megvalósított gyártási folyamat digitalizáció eredményeit az Ecomotive és Cubilog Kft vezetői. A még az előző EU költségvetési ciklusból elnyert támogatással, a Horizon 2020 keretrendszerében megvalósult S3Food elnevezésű élelmiszeripari digitalizációs fejlesztéshez kapcsolódva, 100 ezer EUR összértékű összetett fejlesztés jött létre. A két magyarországi KKV a székesfehérvári székhelyű Innoskart IKT Klaszter tagjaként, a Klaszter koordinációjában fogott össze, hogy az Ecomotive Kft bábolnai tojáslé és tojáspor előállító üzemének digitalizációs fejlesztését továbbvigye. Az üzem az élelmiszeripar számos szegmense által használt, magas minőségű alapanyagot állít elő többnyire hazai termelők tojásai feldolgozásával. 

A projekt keretében a gyártási folyamat minőségbiztosítása fejlesztése, valamint a termelési hatékonyság növelése érdekében adatalapú gyártási folyamat felügyeleti megoldás fejlesztésére került sor. A digitalizációs projekt technológia megvalósítója a csomádi székhelyű, az agrárium és az élelmiszeripar számára érzékelő alapú megoldásokat szállító Cubilog Kft volt. 

 

Az együttműködés keretében a már meglévő, az egyes berendezések érzékelői által gyűjtött adatokat új érzékelők telepítésével egészítettük ki, hogy a gyártási folyamat lépéseit a lehető legteljesebb módon nyomon követhessék. A már meglévő hőmérők, átfolyásmérők és nyomásérzékelők mellé, a projekt keretében a készanyag tároló tartályokra illesztett, a termék súlyát mérő cellák, valamint további hőmérők és különböző fogyasztásmérők és fordulatszámmérő kerültek. Az új szenzorok beépítése jelentős mértékben megnövelte a termelés megértését segítő adatok mennyiségét. A hardver eszközök telepítése mellett meg kellett valósítani a már gyűjtött adatok és létrehozott adatbázisok új rendszerbe történő integrálását, valamint egy teljesen új gyártási folyamat monitorozó rendszer fejlesztését és beüzemelését. 

 

A fejlesztések alapja a gyártási folyamat egyes lépéseinek és az adott lépést befolyásoló tényezők pontos leírása volt. A gyártási folyamat lépéseihez társított adatok megjelenítése és összefoglalása adja a digitalizációs fejlesztés egyik lábát. A termelési folyamatokhoz kapcsolódó összefüggések és összetett szabályrendszerek leképezésével a gyűjtött adatok a gyártási folyamatok értelmezését teszik lehetővé. Jelentős továbblépést jelent a gyártási folyamat grafikus megjelenítése, amelynek technikai megoldása a projekt egyik jelentős lépése volt.

 

A létrejött digitalizációs megoldás már az első napok után látható és érdemi eredményeket mutat a gyártás támogatásában. Az adatok és megjelenítésük alapján tetten érhető, ha valamely ponton nem kielégítő a technológia fegyelem, ahogy az is gyakorlatilag valós időben követhető, hogy mennyi alapanyag áll elő adott számú tojás törésével. A fogyasztási adatok folyamatos ellenőrzésével és adatolásával az eddigi, hosszabb időt igénylő hatékonyásgi számítások is automatizálhatók voltak. A projekt megvalósításának egyik komoly elvárása volt a minőségbiztosításhoz kapcsolódó manuális adatrögzítő tevékenység csökkentése, lehetőség szerinti megszüntetése. Ezt, már az előzetes tapasztalatok alapján, teljes mértékben sikerült a digitalizációval megoldani ezzel tehermentesítve a minőségbiztosítási folyamatot és az azzal foglalkozó munkatársakat.

 

A konkrét elvárásra fejlesztett digitalizációs megoldás létrehozása során meghatározó jelentőségű volt, hogy olyan rendszerfejlesztés jöjjön létre, amely más termelési folyamat felügyeletére is alkalmas lehet. A létrejött folyamat-megjelenítő alkalmazás, a megfelelő testreszabás és folyamat értelmezés mellett, alkalmas lehet bármilyen gyártási folyamat, vagy akár üzemeltetési feladatok támogatására is.

S3FOOD_logo_NObaselinelille-1.png
bottom of page