top of page

VÉDJÜK MEG EGYÜTT A MALACOKAT!

Nem mindegy, hogy a sertéstelepeken mennyi kismalac éli túl az ellés utáni időszakot.

Az egy kocára jutó elválasztott sertések száma megmutatja, hogy egy sertéstelepen mennyire biztosítottak az állatjólét feltételei és emellett azt is meghatározza, hogy a sertéstenyésztőknek mennyi lesz a bruttó jövedelme.


Az intenzív termelési rendszerekben általában az elválasztás előtti elhullás 50 százaléka az ellést követő első 3 napon belül történik. Az újszülött malacok nem képesek saját testhőmérsékletük szabályozására, ezért a malacok az anyjukat „sugárzó hőforrásként” használják, és a tőgyéhez közel fekszenek, ezért sűrűn előfordul, hogy a koca felkelésekor vagy lefekvésekor összenyomódnak.

A malacok túlélőképessége a rendszer teljes termelékenységének és jövedelmezőségének kulcsfontosságú tényezője. Ezért olyan rendszert szükséges bevezetni a telepeken, amely segít csökkenteni az elválasztás előtti és utáni elhullást.A malacok hőmérsékletének megfigyelése


A születés utáni első néhány óra kritikus fontosságú a malacok testhőmérsékletének fenntartásában és a túlélési arány javítása szempontjából. A kis születési súlyú malacok átlagos napi súlygyarapodása lassabb, ezért a születés után extra hőre is szükségük lesz. Az ellés kezdetén 25 Celsius-fokos hőmérséklet ajánlott. Ezt követően az alom utolsó malacának megszületése után csökkenthető a hőmérsékletet 20 Celsius-fokra. A hő alkalmazása az ellést követő első 12 órában sugárzó hővel, padlófűtéssel és a malacok szárításával, valamint az elléstérben lévő hőlámpa és szalma használatával ígéretes hatást gyakorolhat a malacok hőmérsékletének szabályozására és az első szopásig eltelt idő optimalizálására.


A sertéstelepeken digitális megoldásokkal sokat lehet javítani a malacok túlélési esélyein. A TELEPFELÜGYELET.HU rendszere pontosan méri az istálló hőmérsékletét, páratartalmát és levegőminőségét is és bármilyen probléma esetén, akár hirtelen változó hőmérséklet érzékeléséről vagy a fűtésrendszer meghibásodásáról is riasztást küld minden okos mobil eszközre, így segít megelőzni a káreseményeket.


Ha szeretné malacait a legnagyobb biztonságban tudni, akkor keressen minket egyedi ajánlatunkért, amelyet kimondottan a sertéstelepekre tervezünk!

bottom of page