top of page

TÖBB EZER SZARVASMARHA PUSZTULT EL A HŐSÉGBEN

Kansasban a napokig tartó 40 Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom veszélyezteti a szarvasmarha-állományokat. Ezt a Kansasi Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium jelentette be. A minisztérium jelentése szerint a héten eddig legalább kétezer szarvasmarha pusztult el. Valószínűleg ennél jóval nagyobb számban pusztultak el az állatok, mert a statisztikába csak olyan tartók állatai kerültek bele, akik segítséget kértek a tetemek elszállításához.


„A szarvasmarhák hőstressztől szenvedtek, a páratartalom és a hőmérséklet hirtelen megnőtt, a hűsítő szél pedig eltűnt, az állatok nem tudtak hozzászokni a hirtelen változáshoz” - mondta Scarlett Hagins, a Kansasi Állattenyésztési Szövetség szóvivője. (forrás: Reuters)


Ez a probléma Magyarországon is egyre gyakrabban előfordul, hiszen a nyári időszakban – sőt, jóval előtte és még utána, ősszel is – a nagy meleg és a magas páratartalom miatt komoly veszélybe kerülnek a szarvasmarhák, akiket nem kímélnek a hőstressz negatív hatásai.Technológiánkat azért fejlesztettük, hogy az állattartók időben felismerhessék és kezelhessék a hőstressz hatást az állományaikban. Az elmúlt évek során már számos hazai szarvasmarhatartó-telepen bizonyította hatékonyságát tenyésztőpartnereink legnagyobb megelégedésére!

A TELEPFELÜGYELET.HU az úgynevezett hőmérséklet-páratartalom index (THI) kimutatásával segíti partnereit, hogy állattartó telepükön azonnal felismerhessék a hőstresszes állapot kialakulását és még időben be tudjanak avatkozni, így megvédhessék a pusztulástól és egyéb negatív hatásoktól a tejelő szarvasmarhákat. Ugyanis a hőstressz hatás őket érinti a legrosszabbul, hiszen az állat egészsége mellett a tejhozam mennyiségének megőrzése is veszélybe kerülhet.


Kihelyezett érzékelőink segítségével a gazdák - okostelefonon vagy számítógépen keresztül - valós időben, folyamatosan tájékozódhatnak az istállók mikroklímájáról, sőt egyéb fontos adatokról is igény szerint (pl. az áramfogyasztás alakulásáról, vagy a tehenek által elfogyasztott víz mennyiségéről).


Tévhit, hogyha véget ér a meleg időszak, azonnal megszűnik a hőstressz hatás. Sajnos a hőstresszes időszak a melegebb idővel elkezdődik és még akkor is fennállnak az általa okozott negatív hatások, amikor hidegebbre fordul az időjárás, hiszen az állatok szervezetét ért hőstressz hatások összeadódnak és innentől kezdve folyamatosan hatnak rájuk és ezáltal a termelési mutatókra is.

Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, azonnal fel kell ismerni és be kell avatkozni, amikor elindul a hőstresszes időszak, hogy ne okozzon nagyobb bajt az állatállományban.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az egyes hőstresszes időszakokban mennyi időt tölt el az állat, hiszen minél hosszabb ideig van kitéve a negatív hatásoknak, annál nagyobb terhet ró az állatra, ezáltal jelentősen csökkentve tejtermelő képességét.


Ha szeretné tudni, hogy vajon veszélyben vannak-e az Ön állatai is, keressen minket!

bottom of page