top of page

NYÁRON KIEMELTEN FONTOS AZ ÁLLATÁLLOMÁNY VÉDELME

A nyári időszakban még inkább figyelni kell az állattelepeken arra, hogy elegendő vízhez jussanak az állatok. Ebben az időszakban sokszorosára nő a napi vízfogyasztásuk mennyisége.


A magasabb vízfogyasztás magasabb költségekkel jár a telepeken. Az állatok számára létfontosságú, hogy elegendő vizet kapjanak, míg a gazdák csökkenteni szeretnék a költségeiket. A nagy vízfogyasztásnál figyelni kell arra, hogy egyensúlyban tartható legyen a termelési igény és a fenntarthatóság.

A különböző állattelephelyeken gyakori probléma, hogy nem mérik, ill. nem ellenőrzik pontosan és rendszeresen az egyes időszakokban történő vízfogyasztást, így sokszor észre sem veszik, hogy feleslegesen folyik el több liternyi víz.Pedig minden mérhető! Kérdés, hogy milyen méréseknek van értelme, mi az, amin tudunk és érdemes változtatni, minek a megértése ad hasznos információt az állattartáshoz. Ha valami nem mérhető közvetlenül, akkor másodlagos adatokból is megállapítható. Az állattartásban többek között mérhető az istálló mikroklímája, a termeléssel és/vagy állattartással összefüggő gépek, berendezések működése és fogyasztása. A nyári időszakban a vízfogyasztás mérése kerül a középpontba.A költséghatékony és fenntartható termelés eléréséhez nélkülözhetetlen követni ezeket az adatokat, hiszen az optimális vízfogyasztás elérésével nyomon követhetjük, hogy a telephelyünkön rendben mennek-e a dolgok, esetleg a nagyobb vízfogyasztás mögött nincs-e valamilyen műszaki probléma. Az itatók esetén lehetőség nyílik automatizálni, pontosan megadható, hogy mikor mennyi vízre van szüksége az állatoknak.

Az elegendő vízfogyasztás hozzájárul ahhoz, hogy a magas hőmérséklet és páratartalom esetén se száradjon ki az állat és a hőstresszes időszak se okozzon komoly problémákat az állatállományban.

2016 óta már több, mint 450 istállót felügyelünk és segítjük a gazdákat, hogy elérhető áron valósítsák meg a hatékony gazdálkodást.

A TELEPFELÜGYELET.HU testreszabott megoldásainak kidolgozásával keressen minket!bottom of page