top of page

MI IS AZ A THI ÉS MIRE JÓ?

A THI nem más, mint az ún. hőmérséklet-páratartalom index, amely fontos információt hordoz a szarvasmarhatartók számára. Általános gyakorlat szerint, ezzel a mért hőmérséklet- és páratartalom adatból számított értékkel határozzák meg a szarvasmarhára ható és élettani folyamatait befolyásoló ún. hőstressz mértékét.


Több éves hazai körülmények között szerzett tapasztalatunk és a szarvasmarhatartó-telepeken kihelyezett érzékelőink által összegyűjtött adatok alapján egyértelműen látszik, hogy ha a THI legalsó szintjét eléri a mutató, már elkezdődik a hőstressz hatás. A hőstressz értékét egy nemzetközileg bevett skála segítségével határozzuk meg. Eszerint a különböző mértékű THI értéktartományok a hőstressz súlyosságának mértékét jelzik. A növekvő stresszt idővel egyre nehezebb lesz az állat számára elviselni, ráadásul a hőstressz az idő előrehaladtával kumulálódik, emiatt fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy ne csak az adott pillanatban mért THI csökkenést nézzük, hanem olyan intézkedéseket, beavatkozásokat alkalmazzunk, amelyek segítik, hogy az állat szervezetéből is "ürülhessen" a hőstressz.Mérési megoldásunk helyspecifikus, valós idejű, pontos információkat ad és már előre jelzi a mért paraméterek alapján a hőstresszes állapot jelenlétét. A gyűjtött adatok alapján azt is jelezni tudjuk, hogy mennyi időt töltött az állat hőstresszes körülmények között.


Fontos a vízfogyasztás a tejelő szarvasmarhák számára


Egy szarvasmarha napi átlag vízfogyasztása, ideális esetben 40-50 liter körül mozog. A nyári időszakban különösen fontos a megfelelő mennyiségű víz, hogy eleget ihasson, viszont a gazdának az is fontos, hogy ne folyjon feleslegesen a víz. Technológiánk a vízfogyasztást és a vízfelhasználást is méri, így pontosan láthatóvá válik, hogy a megfelelő termeléshez elégséges vizet fogyasztanak-e az állatok és kiderül az is, hogy mennyi víz megy az itatásra és mennyi az egyéb tevékenységekre. A TELEPFELÜGYELET.HU rendszerével így lehetővé válik a vízfogyasztás optimalizálása a vízkészletek védelme érdekében.


A tejhozam és a THI összefüggései


A különböző kutatások és a gazdák tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy az emelkedő THI érték, amellett hogy jelentősen rontják az állatok életminőségét és termékenységét, negatív hatással van a tehenek tejtermelő képességére. Ennek elsőrendű oka a tehén szervezetére nehezedő nyomás, ami megterheli az állat szívét, tüdejét és kevesebb energiája marad az elvárt mennyiségű tej termelésére. Nehezebben megy a fejés is.

A THI a hő és a pára növekedésével arányban változik és ezen paraméterek valamelyikének csökkentésével érhető el újra a szarvasmarhák számára élhető állapot, azaz az optimális szint, amelyben újra növekednek a tejtermelési mutatók.

A TELEPFELÜGYELET.HU mérési és jelentési megoldása jelentősen hozzájárulhat a hőstresszes állapot megelőzéséhez!

bottom of page