top of page

HOLLANDIÁBAN 2030-IG 33%-KAL CSÖKKENTIK A TEJTERMELŐ GAZDASÁGOK SZÁMÁT


"A következő tíz évben a tejtermelő gazdaságok száma Hollandiában 33%-kal, azaz a 2018-as 16 000-ről 2030-ra, a tervek szerint körülbelül 10 600-ra csökkenne.

A teljes megtermelt tej mennyisége 2024-ig változatlan maradna, majd 2030-ig enyhén növekedne." - derült ki a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet által készített legújabb tanulmányból.


A tanulmány célja a környezetszennyezés visszaszorítása, amelyet a viszonylag kis területű és sűrűn lakott országban meglehetősen nehéz végrehajtani.

A jelenlegi szarvasmarha állomány mellett az ország nem tudná megoldani a nagy mennyiségű hígtrágya biztonságos kihelyezését és a vizek nitrát-, illetve foszfátszennyeződésének megakadályozását.


A tervek szerint azonban az évente előállított tejmennyiség – a tejhozamnak az utóbbi években tapasztalt emelkedése alapján – változatlan maradna, sőt mintegy 4 százalékkal növekedhet is, az egy telepre jutó tejelő szarvasmarha létszám pedig 101 főről 139 főre növekedne.Az állománycsökkentés végrehajtására a kormány 8 év alatt 30 milliárd eurót kíván fordítani.


A tanulmány szerint így a tejtermelés a foszfát- és nitrogén-plafonon belül marad, és az éghajlat-egyezményben foglalt megállapodások megvalósíthatónak tűnnek. Úgy tűnik azonban, hogy az ammónia témája továbbra is kihívást jelent.


Az intézkedés bejelentése kezdetben élénk tiltakozásokat és tüntetéseket váltott ki a holland szarvasmarhatartók részéről. Végül azonban megegyezés született, mivel a nyugdíjkorhatárt elérő és a jogutód nélkül maradó gazdaságok száma, valamint a termelést tíz éven belül önként feladó gazdák együttesen elegendően lesznek a tervezett csökkentések teljesüléséhez.


A tejtermelés fenntarthatóságának és a gazdaság perspektívájának egyidejű javítása nem könnyű feladat és nem szabad egyoldalúan megközelíteni. Fontos, hogy minden érdekelt fél, többek között a tejtermelő gazdaságok, a bankok, a nagy tejipari vállalatok és a nemzetközi, valamint a hazai döntéshozók is megfelelő intézkedéseket, irányítási és gazdasági lehetőségeket dolgozzanak ki együtt, amelyek hosszú távra irányulnak.bottom of page