top of page

EGÉSZSÉGES BORJAK TÉLEN IS

Az istállók téli szellőztetése csökkentheti a légúti megbetegedések előfordulását az állatoknál és a megfelelő mértékű szellőzéssel egészségesebb borjakat nevelhetünk – írja a The Cattle Site.


A tejtermelők a téli hónapokban gyakran tapasztalják a borjak légúti megbetegedésének növekedését. A borjak fizikai szükségleteinek megértése nagyban meghatározza, hogyan kell megfelelően gondoskodni róluk, különösen hideg időben.

A borjak egészségével közvetlenül összefüggő egyik legfontosabb kérdés a megfelelő szellőzés, amelynek egyik kulcsfontosságú eleme, hogy az istállók ne legyenek teljesen zárva, a másik pedig az, hogy a borjakat huzatmentes környezetben helyezzék el.Egy hónapos kor után a tejelő borjak 10 és 27 Celsius fok között érzik magukat a legkomfortosabban. Amikor a hőmérséklet 10 fok alá esik, a borjak hideg stresszt szenvedhetnek, és energiát kell felhasználniuk az optimális testhőmérsékletük fenntartásához, így erre használják fel az energiáik nagy részét, ahelyett, hogy a növekedésükhöz használnák fel.


A hidegebb körülmények között különösen fontos, hogy a borjakat olyan környezetben tartsák, ahol nincs huzat vagy közvetlen szél. A borjak többsége különálló borjúházakban, vagy nyitott homlokzatú és függönyös borjútelepeken él. Amikor az időjárás hidegre fordul, sokszor a gondozók bezárják a függönyöket és a szellőzőnyílásokat, hogy megpróbáljanak meleg környezetet teremteni a borjaknak, de ez drasztikusan csökkentheti a levegő minőségét a telephelyen. A megfelelő szellőzéssel vagy vízelvezetéssel nem rendelkező beltéri környezetben nagyobb a páratartalom, a por és a levegőben szálló mérgező gázok. Ha a telephely és a külső hőmérséklet között több mint 5 fok a különbség, ez szellőzési problémát jelez. Bár a borjú környezetének huzatmentesnek kell maradnia, biztosítani kell a friss levegő áramlását. A karámokon keresztül áramló friss levegő eltávolítja az elhasználódott levegőt, a káros ammónia gázokat és segít szabályozni a borjú környezetének páratartalmát.


Az optimális istállóklíma eléréséhez és fenntartásához szenzoros telepfelügyeleti rendszert használva maximálisan biztosítható a borjak számára legmegfelelőbb istállói környezet és az egészséges fejlődésükhöz szükséges mikroklíma.

Részletekkel kapcsolatban keressen minket bizalommal!

bottom of page