top of page

DIGITÁLIS SEGÍTSÉG AZ ÁLLATTARTÓKNAK

A világ minden részén jellemző, hogy az állattartás folyamatos munkaerőhiánnyal küzd. Ebben az iparágban az emberi munka és jelenlét kikerülhetetlen, de vannak olyan részfeladatok, amelyek kiválthatóak digitális megoldással.

TELEPFELÜGYELET.HU szenzoros távfelügyeleti megoldásunk, amelyet kifejezetten az állattartó-telephelyek részére fejlesztettünk, a tartásterek, istállók és az alkalmazott tartási technológia fizikai jelenlétet igénylő figyelését automatizálják, amely amellett, hogy költséghatékony, a gyűjtött adatok segítségével információkkal látja el a gazdálkodót.


Egy egyszerű, könnyen telepíthető és alkalmazható távfelügyeleti megoldás bevezetése sem anyagi, sem erőforrás oldalról nem jelent jelentős ráfordítást, így még egy mikrovállalkozás is megengedheti magának. Alkalmazása gyors megtérülést indukál, javul a termelés minősége és növekszik a versenyképesség.Az állattartásban tevékenykedő vállalkozások számára elengedhetetlen a megfelelő adatok és információk pontos ismerete, amelyek lehetővé teszik a termelés hatékonyságának növelését, valamint, hogy a felmerülő problémákat, hibákat észrevegyék és a legjobb döntést hozva teljesen meg is szüntessék azokat. Ma már minden paraméter mérhető különböző érzékelőkkel, és ha ezek mérhetőek, valamint árban is elérhetőek, úgy megértésük is lehetővé válik, ezzel segítve a telephelyeken dolgozókat és a telephelyek vezetőit.


Mérési lehetőségek

A tartásterek mikroklímájának, levegőminőségének mérésével támogatható az állatkomfort biztosítása és a hatékony termelés. Az adatok alapján pontosabb és célzottabb automatizált beavatkozással meg lehet előzni a termelésre károsan ható folyamatokat (pl. hőmérséklet csökkenését baromfi istállóban, hőstressz kialakulását tejhozamú szarvasmarha tartásnál, vagy a túlzott ammóniagáz jelenlétből adódó egészségromlást sertések esetében). Az istállók klímájának megfigyelésén túl a felügyeleti megoldás kiegészíthető a különböző gépészeti berendezések távfelügyeletével is, így pl. folyamatosan ellenőrizhető, hogy megfelelő-e az áramellátás, vagy hogy mennyi egy telep, vagy akár csak egy itató vízfogyasztása.


Az Agrigo rendszerével az adatokat az érzékelők egy, a helyszínen telepített adatgyűjtő eszközön keresztül egy online, folyamatosan elérhető felületre juttatják. Ezt a felületet számítógépről, vagy okostelefonról érhetik el az arra jogosult felhasználók, hogy folyamatosan a legfrissebb adatokhoz, információkhoz jussanak. A távfelügyeleti rendszer arra is lehetőséget nyújt, hogy egyes, előre meghatározott értékekhez riasztások kerüljenek beállításra, így az eltérésekről azonnal értesül a gazdaság illetékese, telefonján keresztül. A gyűjtött adatok aztán összevezethetők más, például termelési adatokkal, ami a teljesítmény értékelésén túl, hasznos információkat hordozhat az alkalmazott tartástechnológia hatékonyságáról. Mindezekről pedig jelentések, kimutatások készíthetők, amelyek gyors áttekintést, vagy mély elemzést adnak egy-egy adat, vagy folyamat mentén.


Adathasznosítás


A gyűjtött adatok megjelenítésén túl nagy lehetőség rejlik a hosszabb távon felhalmozódó adatok összetettebb elemzésében és értékelésében. Az általunk fejlesztett rendszer lehetővé teszi akár a több évre visszamenő adatok elemzését és összefüggéseik kimutatását. A hosszú távú adatelemzés rámutathat olyan technológiai problémákra, vagy gyakorlati hibákra, amelyek azelőtt rejtve maradtak, mert változásuk rövid távon nem volt érzékelhető. Adatgyűjtő és -feldolgozó rendszerünk képes más rendszer számára hozzáférhetővé tenni akár a nyers adatokat, vagy a feldolgozott információkat is. Az átjárhatóság biztosításával megoldásunk integrálható már meglévő telepirányítási rendszerekbe, vagy üzemeltetési platformokba.


bottom of page