top of page

DIGITÁLIS ÁLLATTARTÁS – A JÖVŐ MÁR A JELEN

A múlt heti hannoveri EuroTier 2022 rendezvényre látogatóknak egyértelműen kiderült, hogy a különböző digitális érzékelők (szenzorok) használata az állattartó telephelyeken és az állattartással összefüggő tevékenységek automatizálása, azaz az intelligens digitális gazdálkodás egyre fontosabbá válik minden istállóban.

A világ vezető állattartási szakkiállításán az is kiderült, hogy a „digitalizáció a mezőgazdaságban” trendje egyre általánosabbá válik az állattenyésztésben, már az összes istálló több mint 50%-ába bekerültek fejőrobotok, automata etetőrendszerek és szellőztetőrendszerek formájában.


A professzionális mezőgazdaságnak nagy az innovációs igénye, mostanra több területen is elengedhetetlenné vált a digitális megoldások alkalmazása. Az állatállomány ellátása, a gazdálkodás és a termelés működésével kapcsolatos folyamatok és a minőségbiztosítás is elképzelhetetlen lenne nélkülük.


A másik fő innovációs terület az állatok aktív egészségügyi monitorozása, az állategészségügy és az állatjólét javítása. A helyszíni, azaz a telephelyek megfigyelése és a telephelyen zajló folyamatok mellett az állatállomány egészségét figyelő kamerás rendszerek és az egyes állatokhoz kapcsolódó szenzorrendszerek is jelen vannak már az istállókban.Mindenhol nagy nehézséget okoz a szakmai háttérrel rendelkező munkaerő biztosítása, -amely amúgy is a legköltségesebb termelési tényező - ezért nagy az igény az olyan innovatív eljárásokra és rendszerekre, amelyek csökkentik a személyzet fizikai terhelését, ugyanakkor időt takarítanak meg vele a telephelyen dolgozók.

Napjainkban a modern állattartó telepek általában egyre növekvő állatállománnyal szembesülnek, miközben a személyzet létszáma folyamatosan csökken. Ezért egyre fontosabbá válnak a digitális irányítási rendszerek. Ez lehetővé teszi a költségek csökkentését, és a mesterséges intelligencia használatával az öntanuló rendszerek integrálását a döntéshozatal támogatása érdekében.

Egyre fontosabbá válik, hogy a telephelyeken lévő összes létező érzékelőt egy összetett, stabil rendszerben egyesítsék és az így kapott adatokat felhasználják a döntéshozatal támogatására.


A minőségbiztosítás is egyre fontosabb tényező az állattenyésztésben és az azt követő élelmiszertermelésben. Ebben az összefüggésben különösen fontos a rendszerszemléletű megközelítés követése a teljes értéklánc mentén. Ennek végrehajtása során különös figyelmet kell fordítani a költséghatékonyság és a fenntarthatóság központi kérdéseire.


Mi már 2016 óta foglalkozunk ezekkel az intelligens digitális megoldásokkal. A közel 7 éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött, folyamatosan fejlesztjük azokat a megoldásokat, amelyeknek köszönhetően a hazai állattartóknak és gazdálkodóknak segítünk kialakítani egy fenntartható és költséghatékony működést.


bottom of page