top of page

ADATGYŰJTÉS AZ ÁLLATTARTÓ-TELEPEKEN

Több mint 450 istállót felügyelünk országszerte, ahol helyszíni adatgyűjtést végeznek az általunk telepített szenzoros telepfelügyeleti rendszereink.


A rendszer telepítésének első lépése, hogy érzékelőket helyezünk el a telephelyeken, melyek segítségével megfigyelhetők az állattartáshoz kapcsolódó tevékenységek és folyamatok, illetve a termeléshez szükséges minden eszköz és berendezés. Így pontosan nyomon követhető és rengeteg információ gyűjthető össze a telephelyen működő folyamatokról. Az így összegyűjtött információk segítik a gazdákat, hogy konkrét és pontos adatokhoz jussanak a telephelyen zajló folyamatokról. Az adatok elemzése segít a döntéshozásban és az adatok pontos ismerete mellett biztosítható az igazán hatékony termelés.
Az adatgyűjtés különböző technológiái


Az adatgyűjtésben kétféle technológiát különböztetünk meg: vezetékes, amikor az érzékelők és adatgyűjtők között telepített kábeles kapcsolat van, és a vezetéknélküli kivitelt, amikor a rendszer egyes elemei (érzékelők, adatgyűjtők, adattovábbítók) fizikai összeköttetés nélkül kommunikálnak egymással. A telepen gyűjtött adatok mindkét technológia esetében valamilyen vezetéknélküli, vagy vezetékes internetkapcsolatot használva jutnak el aztán az adatfeldolgozó szerverekre.


Amikor a telepi eszközök vezetékkel kapcsolódnak, azokat szakembereink telepítik. Ebben az esetben az adatok a vezetéken keresztül jutnak el az adatgyűjtőbe, ahonnan vezetéknélküli mobil adatkapcsolaton keresztül kerülnek az adatfeldolgozó felhőbe. Vezetéknélküli megoldás esetén egy kihelyezett bázisállomás gyűjti az érzékelők jeleit és hasonlóan a vezetékes megoldáshoz, mobil adatkapcsolaton keresztül továbbítja az információkat a felhőbe. Ritkábban olyan eset is elképzelhető, hogy az adott állattartó-telep vezetékes internet kapcsolatát használva jut el az adat a feldolgozó rétegbe. Bármelyik eset kerül is megvalósításra az adatok biztonságáról, a rendszer érinthetetlenségéről többrétegű titkosítás gondoskodik.


Mi az az adatgyűjtő és hogyan működik?


Az adatgyűjtő vagy az érzékelővel egybeszerelve, vagy több érzékelővel összeköttetésben veszi át a szenzor által gyűjtött jeleket és adattá formálva továbbítja azt. Az adatgyűjtő képes lehet akár több napig is tárolni a gyűjtött adatokat abban az esetben, ha nincsen mód az azonnali adattovábbításra valamilyen technikai probléma miatt. Az adatgyűjtők fizikai kialakítása kifejezetten az állattartó telepeken szükséges mérésekhez készültek, robosztus, tartós szerkezetek. Léteznek olyan, - érzékelővel egybeépített adatgyűjtőink is - amelyek akár a megrendelő által is telepíthetőek.


A biztonságos adatgyűjtést és az adatok biztonságban tartását garantáljuk megrendelőinknek!


Próbálja ki rendszerünket, kérje egyedi ajánlatunkat!

bottom of page