top of page

A VÍZFOGYASZTÁS FONTOSSÁGA A SZARVASMARHATARTÁSBAN

Az ivóvíz a tejtermelés egyik alapfeltétele, és legalább olyan fontos, mint a takarmány.

Ha az állat a szervezete víztartalmának 10%-át elveszíti, megbetegszik, ha 20%-át veszíti el, elpusztul. Az állatok vízszükségletük nagyobbik részét az ivóvízzel, kisebb részét a takarmányokban lévő vízzel fedezik.


A szarvasmarha napi vízfogyasztása 1-2 hónapos borjú esetén 2-4 liter, 5-10 éven aluli növendékek esetében 10-15 liter, és a kifejlett állat szükséglete napi 30-60 liter.

A tejelő szarvasmarhák vízszükségletét több tényező együttesen befolyásolja.

A takarmány szárazanyag-tartalma, a só tartalma, az állat kora, testtömege és termelése, az egészségi állapota (a láz és a hasmenés tovább növeli a vízigényét), a levegő hőmérséklete és páratartalma, valamint a telephely zsúfoltsága.


A tejelő szarvasmarháknál különösen oda kell figyelni a fejés utáni elegendő vízmennyiség biztosítására.

A hőstresszes időszakban, amely mostanában jóval hosszabb időszakot jelent, (akár már áprilisban elkezdődhet és október végéig kitolódhat) az állatok izzadnak, ilyenkor rengeteg vizet veszítenek, amit folyamatosan pótolni kell.

A vízfogyasztás is pontosan mérhető és beállítható, annak függyvényében, hogy adott állatállományban, adott telephelyen mennyi ivóvízre van szükség a különböző időszakokban.

Szolgáltatásunk is magába foglalja az ivóvíz és egyéb célú vízfelhasználás mérését, amely segíti a tejelő szarvasmarhatartókat, hogy a vízfogyasztás optimális elérésével hatékonyabbá tegyék termelésüket.

bottom of page