A VÍZFOGYASZTÁS ELLENŐRZÉSE A FENNTARTHATÓ ÁLLATTENYÉSZTÉSBEN

Az éghajlatváltozás jelentősen átalakítja a termelhető vidékeket és fajokat - az erőforrások szűkülése komoly hatással van a termelési képességre, ezért is egyre hangsúlyosabb, hogy minél kisebb környezetterheléssel és a lehető leghatékonyabb módszerekkel működjön a termelés és az állattartás.


Egyre fontosabb, hogy az állatokat valaha volt természetes állapotukhoz lehető leginkább hasonló körülmények között tartsák - ezt követeli meg az állatvédelem is - gyakran azonban az állatjólét szempontjai és a fenntarthatóság követelményei ellentétben állnak egymással. Mérésekkel azonban lehet segíteni, hogy a megfelelő technológia alkalmazásával egyensúlyban tartható legyen a termelési igény és a fenntarthatóság.


Gyakorlatilag minden mérhető, de kérdés, hogy milyen méréseknek van értelme, mi az, amin tudunk változtatni, minek a megértése ad hasznos információt az állattartáshoz. Ha valami nem mérhető közvetlenül, akkor másodlagos adatokból is megállapítható. Az állattartásban többek között mérhető pl. a mikroklíma, a termeléssel és/vagy állattartással összefüggő gépek, berendezések működése, fogyasztása. A nyár közeledtével a vízfogyasztás mérése kerül a fókuszba.Az állattenyésztés magas vízfogyasztással jár. Főleg a nyári időszakban az állatok itatása kiemelkedően fontos, hirtelen megugrik az átlagos mennyiségű vízfogyasztás. A telephelyeken gyakori probléma, hogy nem mérik, ill. nem ellenőrzik pontosan és rendszeresen az egyes időszakokban történő vízfogyasztást. A költséghatékony és fenntartható termelés eléréséhez nélkülözhetetlen követni ezeket az adatokat, hiszen az optimális vízfogyasztás elérésével nyomon követhetjük, hogy a telephelyünkön rendben mennek-e a dolgok, esetleg a nagyobb vízfogyasztás mögött nincs-e valamilyen műszaki probléma. Az itatók esetén lehetőség nyílik automatizálni, hogy mikor mennyi vízre van szüksége az állatoknak.


A hatékonyságnövelésben elengedhetetlen a megfelelő adatok, információk ismerete, amelyek lehetővé teszik, hogy megfelelő döntések nyomán ki lehessen küszöbölni a hibákat, és a lehető legtöbbször és leginkább megalapozottan lehessen jó döntést hozni.


Kijelenthető, hogy ma már gyakorlatilag minden paraméter mérhető különböző érzékelőkkel, és ha ezek mérhetőek, valamint árban is elérhetőek, úgy megértésük is lehetővé válik, sőt még akár kezelésük is megvalósítható. Törekvésünk az, hogy az elérhető legjobb technológiai megoldásokkal, az adatgyűjtés és -feldolgozás révén segítsük az állattenyésztőket termelésükben. A TELEPFELÜGYELET.HU testreszabott megoldások kidolgozásával, elérhető áron segíti a (költség)hatékonyabb gazdálkodást.