top of page

A GAZDÁKNAK A TÚLÉLÉSÉRT KELL KÜZDENIÜK

Az Európai Unión belül Magyarországon nőtt a leggyorsabb mértékben a hús és a sajt ára, a gazdák mégis nehezen tudnak talpon maradni, mert a bevételük nem hogy nem nőtt, de egyre nehezebben tudják kifizetni az emelkedő működési és fogyasztási költségeket.

Az egész országot sújtó aszály és a növekvő energiaárak miatt folyamatos veszteséget termelnek. Bár vannak állami támogatások, azokat csak nagyon kevesen tudják igénybe venni, mint ahogy a 444.hu riportjából is kiderül.


Az Alföldön lényegében az állatokat már nem tudják a szabadban legeltetni, minden takarmányként ültetett növény kiszáradt, pedig a várható aszályos időjárás miatt direkt szárazságtűrő növényeket vetettek, de még azok sem bírták ezt a különösen száraz évet. Az állatokat így csak vásárolt takarmánnyal tudják etetni, feltéve, ha marad rá pénzük.A szarvasmarhatartók közül többen csak úgy tudják még kigazdálkodni a működési költségeiket, hogy teheneket adnak el, így tudják még valahogy fenntartani a gazdaságukat.

A kacsatelepek nagy része üresen áll, mert a madárinfluenza is ritkította az állományt, ráadásul a beszállítók sem tudják biztosítani a szükséges takarmányt. Egy kacsa előállításához 7-7,5 kg takarmányra lenne szükség, amit a mostani helyzetben nehéz előteremteni.


A rendkívüli takarmányszállítási keret csak annak segít, akinek maradt tőkéje, ugyanis ezt előre kell megfinanszírozni, utólag térítik csak meg, ezért sokan nem tudják igénybe venni ezt a fajta támogatást, mert a napi működési költségek mellett nem maradt elég tőkéjük.


Egy vállalkozás működtetése során sok nagyobb, és egyre több apró részletre kell figyelni, a talpon maradás és a versenyképesség megőrzése érdekében. A TELEPFELÜGYELET.HU digitális megoldásai adatok gyűjtésével és információvá alakításával, valamint folyamatok, technológiák felügyeletével segítenek a kihívások kezelésében. A gyűjtött adatok értelmezése hozzásegítheti ahhoz, hogy megtalálja azokat a pontokat, ahol odafigyeléssel, esetleg apróbb módosításokkal erőforrást és költséget takaríthat meg.

Telepfelügyeleti rendszerünk kiépítése kis ráfordításból is elkezdhető, lépésről-lépésre bevezethető még a legkisebb telephelyeken is. A rendszer bevezetésével elérhető közvetett, vagy közvetlen megtakarítás pedig a további megtakarításokhoz is forrás lehet. Igény szerint, egyedi árajánlatot tudunk kidolgozni.

bottom of page