top of page

ÚJ REKORDOT DÖNTÖTT A METÁNKIBOCSÁTÁS

Az üvegházhatású gázok légköri szintje az utóbbi években rekordot döntött és az Európai Unió is jó úton halad afelé, hogy megszegje azt az ígéretét, miszerint 2030-ig 30%-kal csökkenti a metánkibocsátást – figyelmeztet a Changing Markets Alapítvány legújabb jelentése, amelyről a The Guardian számolt be.


A szén-dioxid után a metán a második legnagyobb mértékű üvegházhatású gáz, amely komoly szinten hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Az Alapítvány jelentése szerint a legtöbb európai metánkibocsátás a mezőgazdaságból származik, elsősorban az állattenyésztésből. Nusa Urbancic, a Changing Markets Alapítvány kampányigazgatója elmondta: „Klímavészhelyzetben vagyunk és a leghatékonyabb intézkedés a hőmérséklet emelkedésének lassítására a metán csökkentése lenne. Ezért sürgős politikai lépésekre van szükség az élelmiszerelőállítási és termelési rendszerek átalakításához. A vezetőknek a lobbisták helyett a kutatókra kellene hallgatniuk, különben az EU nem lesz képes teljesíteni a metánra vonatkozó globális vállalását.”A Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal kutatói szerint a metánkibocsátás minden idők eddigi legmagasabb értékével tavaly új rekordra emelkedett, amely már most is a globális felmelegedés egyötödéért felelős. Az új tanulmány szerint az európai állattenyésztésből származó metánkibocsátás 20 éves periódusban mérve 160 széntüzelésű erőmű károsanyag-kibocsátásával egyezik meg.


A Princeton Egyetem vezető kutatója, Tim Searchinger szerint „csak a tehénböfögésből és a tehenek szellentéséből származó enterális metánkibocsátás legalább 25%-kal növelné a mezőgazdasági kibocsátást 2050-re 2010-hez képest.” Searchinger szerint a metánkibocsátás redukálásának legjobb módja a marhahús fogyasztásának csökkentése lenne, valamint az állatállomány hatékonyabb takarmányozása és a modernebb takarmány-adalékanyagok alkalmazása. Ezek az intézkedések mind segítenének csökkenteni az állattenyésztés károsanyag-kibocsátását.


A tanulmány szerint a rövid élettartamú szennyező anyagok kibocsátásának redukálásával - mint például a metán - felére csökkenthető a globális felmelegedés 2030 és 2050 között. A jelentés becslései szerint azonban új intézkedések nélkül az EU metánkibocsátása csak 17%-kal fog csökkenni az évtized végére.


Maga az Európai Bizottság is elismerte, hogy nem fogja tudni teljesíteni a 2030-ra kitűzött célt – bár addigra 23 százalékos csökkentést vetít előre – a tanulmány szerint az EU tagállamok állatállományának károsanyag-kibocsátásának csökkentése kulcsfontosságú lenne a cél eléréséhez.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta: „Az EU metánkibocsátása már 36%-kal az 1990-es évek szintje alatt van. Az EU agrárpolitikája az ágazat környezetbarátabbá tételére összpontosít. A mezőgazdasági metánkibocsátást nehezebb csökkenteni, mint az energiából és hulladékból származó metánt, de az EU állattenyésztésének metánintenzitása 2005 és 2020 között folyamatosan csökkent és továbbra is az egyik legalacsonyabb világszinten.”


A TELEPFELÜGYELET.HU intelligens digitális rendszerével könnyedén mérheti az összes olyan paramétert telephelyein, amellyel biztosítható a környezetbarát állattenyésztés. Személyre szabott megoldásainkkal segítünk kialakítani egy fenntartható gazdaságot. Keressen minket bizalommal!


bottom of page