top of page

ÁPRILISBAN SEM KÍMÉLI AZ ÁLLATÁLLOMÁNYT A HŐSTRESSZ

Régebben leginkább a nyári hónapokban jelentkezett a szarvasmarha állományban a hőstressz jelenség. Mára - a klímaváltozás hatására - ez megváltozott, egyre hamarabb válik melegebbé az időjárás és párásabbá a levegő.


A mostani tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőstresszes időszak már májusban elindul és szeptember végéig eltarthat. A meleg időszak kitolódott, sokszor előfordul, hogy áprilisban és még októberben is nyári meleg van, ilyenkor a szarvasmarhák ugyanúgy szenvednek, mint a nyári hőségben, a hőstressz ilyenkor sem kíméli őket, amely sok negatív hatást vált ki náluk. Megnő az állatok létfenntartási energiaigénye, mivel többlet energiafelhasználással jár a felesleges hőmennyiség leadása. Ilyenkor megnövekszik az állatok légzésszáma, csökken az aktivitásuk és az étvágyuk is, így a takarmányfelvételük is. Amikor az állatnak a hőmérsékleti komfortzónáját túllépő hőmérsékleti viszonyok között kell termelnie, jelentős mértékű termeléscsökkenés következhet be.


A tejtermelő telepeken körülbelül 20–35 százalékos tejtermelés csökkenést okozhat a hőstressz előfordulása. A hőstressz miatt csökkenhet a megszülető borjak testtömege is. A szaporodásbiológiai mutatók jelentősen romlanak, hiszen csökken az ivarzó egyedek száma és gyakoribb lesz az embrióelhalás, vetélés.Az állattartó-telepek különböző módszerekkel, eszközökkel küzdenek a hőstressz ellen, ami nem könnyű feladat. A problémát meg kell előzni és időben fel kell tudni ismerni, ha közeledik vagy bekövetkezik a hőstresszes időszak.


Saját fejlesztésű rendszerünk, a TELEPFELÜGYELET.HU azért jött létre, hogy segítse a gazdákat a telephelyeiken történő folyamatok, feladatok megfigyelésében és pontosabb megértésében, amely egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi a munkavégzést. Probléma esetén – így a közeledő hőstressz szintjének romlása esetén is – riasztás kérhető, amely azonnali beavatkozási lehetőséget biztosít, ezáltal megelőzhetőek lesznek a komoly károk.


A TELEPFELÜGYELET.HU célja, hogy segítse a gazdákat a hatékony termelés elérésében és az állattartó-telepeken való munkavégzés minden területén segítséget tudjunk nyújtani.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat, hogy Önnek is segíteni tudjunk, hogy állatállománya ne szenvedjen a hőstressztől!

bottom of page